Onverpakte groenten en fruit alleen nog in herbruikbare zakjes
Bijgewerkt op 04/10/2022
Bij Okay vind je alleen nog herbruikbare zakjes voor onverpakte groenten en fruit. Want sinds begin 2020 verdwenen alle zakjes voor eenmalig gebruik bij Okay, Colruyt, Bio-Planet en Spar. Heb je een vraag over herbruikbare zakjes? Je vindt het antwoord onderaan bij de veelgestelde vragen.
Handig aan de kassa
De zakjes zijn zo gemaakt dat je nog steeds snel en makkelijk kan winkelen. Ze zijn doorzichtig: zo ziet onze medewerker aan de kassa meteen welke groente- of fruitsoort erin zit.
Stop elke soort groente of fruit in een ander zakje. Zo win je tijd aan de kassa, want elk zakje kan dan meteen apart gewogen worden.
Via de barcode wordt het gewicht van het zakje (circa 37 g) bovendien afgetrokken. Je betaalt dus alleen voor het nettogewicht van je groenten en/of fruit.
Stevig, wasbaar en meer dan 100 x herbruikbaar
De herbruikbare zakjes zijn heel sterk, je kan ze meer dan 100 keer gebruiken. Uit testen blijkt dat ze na honderden winkelbezoeken nog geen slijtage vertonen. Bovendien kunnen ze makkelijk tot 4 kg dragen.
Zijn de zakjes vuil? Dan spoel je ze makkelijk uit onder de kraan of was je ze in de machine op 30 °C.
100 % polyester: kleinste milieu-impact
Onze herbruikbare zakjes zijn volledig gemaakt uit polyester. Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de zakjes van dit materiaal over heel de levenscyclus de kleinste totale milieu-impact hebben.
Onze herbruikbare zak wordt al duurzamer dan papier na 9 keer hergebruik, maar je kan hem meer dan 100 keer hergebruiken.
5 redenen om ons herbruikbare zakje te gebruiken
- Minder plastic: samen bannen we zo 150 miljoen plastic zakjes per jaar.
- Duurzaam: hoe vaker je het gebruikt, hoe duurzamer het wordt.
- Gewicht telt niet mee: het gewicht van het zakje trekken we af aan de kassa.
- Makkelijk proper: spoel het zakje gewoon af onder de kraan of stop het in de wasmachine.
- Stevig: je kan het meer dan 100 x gebruiken.
Veelgestelde vragen
-
Je mag de zakjes direct gebruiken. Bij de set van 5 zakjes kan je aan de kassa het kartonnetje presenteren. Bij de zakjes per stuk kunnen de producten direct in het zakje worden gestoken, terwijl het kartonnetje er nog aan hangt. De kassabediende zal het kartonnetje inscannen en verwijderen.
-
Om het wegen aan de kassa zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, vragen we om 1 zakje te gebruiken per soort groente of fruit. Dan kan het zakje direct in zijn geheel in de weegschaal gelegd worden.
-
Daar betaal je als klant niet voor: dankzij de tarrabarcode gaat het gewicht van het zakje (± 37 gram) eraf.
-
Het zakje is van polyester. Onze keuze werd bepaald door de LCA-studie (Life Cycle Analysis). Daaruit kwam naar voren dat een polyester zakje een veel minder grote milieu-impact heeft dan het katoenen zakje waarmee we vergeleken. We hebben gekozen voor een stevig zakje dat makkelijk meer dan honderd keer hergebruikt kan worden, zoals bevestigd door Bureau Veritas. Hoe vaker herbruikbaar, hoe duurzamer.
Mocht je je meer willen verdiepen in dit onderwerp, dan kan je ook terecht bij een studie uit februari 2018 van het ‘Ministry of Environment and Food of Denmark’, met een LCA van diverse soorten boodschappentassen.
-
Momenteel wordt in Europa niet toegelaten dat zakjes die direct in aanraking komen met voeding, gemaakt worden uit 'postconsumer' gerecycleerd materiaal, dat wil zeggen: met afgedankte zakjes die al gebruikt werden door consumenten. Dit heeft te maken met voedselveiligheid. Het is ons dus niet toegestaan om nieuwe zakjes te maken met gerecycleerde oude zakjes.
-
We hebben gekozen voor sterke zakjes die vele malen hergebruikt kunnen worden. Hoe meer hergebruik, hoe duurzamer. Dat ons zakje makkelijk meer dan honderd keer gebruikt kan worden, is getest door Bureau Veritas.
Sinds eind 2020 mogen kapotte zakjes overal in België in de ‘nieuwe blauwe zak’. Wanneer die nieuwe blauwe zak bij jou wordt ingevoerd, kan je navragen bij jouw gemeente.
Bekijk het filmpje over de nieuwe blauwe zak.
-
Het zakje wordt gemaakt in China. In Europa is er geen producent die een grote hoeveelheid herbruikbare zakjes kan maken op relatief korte tijd.
-
Deze zakjes zijn sinds maart 2020 verboden in Wallonië en Brussel.
-
In een vergelijking tussen ons herbruikbare zakje en een eenmalig papieren zakje blijkt dat ons herbruikbare zakje al duurzamer is dan het papieren nadat het negen keer gebruikt werd. Dit is een heel goed resultaat. De wetgever stelt dat een herbruikbare zak minstens twintig keer hergebruikt moet worden. Ons zakje is al na negen keer duurzamer, maar kan makkelijk meer dan honderd keer gebruikt worden (bevestigd door een gespecialiseerd bureau). Hoe meer hergebruik hoe duurzamer.
-
Er zijn voorlopig geen plannen om de papieren broodzakken af te schaffen, zolang er geen goed alternatief is.
-
We hebben ook enkele van de deze voorstellen, zoals hennep, overwogen. Dit soort nieuwere materialen staan echter nog maar in een beginstadium. Er zijn geen fabrikanten beschikbaar die op grote schaal herbruikbare zakjes met deze materialen maken. En ze zouden ook nog eens heel duur zijn, waardoor voor veel mensen de prijs een hinderpaal zou worden.
We volgen wel alle toekomstige ontwikkelingen in verband met herbruikbare zakjes nauwlettend op. Geen enkele oplossing is perfect, maar wat nu nog niet kan, wordt later misschien wel mogelijk.
-
Hier hebben we toch gekozen voor papieren zakjes omdat uit een studie die we hebben gedaan, bleek dat de herbruikbare alternatieven voor de bonbonbar momenteel niet haalbaar zijn. Deze papieren zakjes kunnen wel bij het papierafval, want het cellofaan venster bedraagt minder dan 15 %.
Bedenk wel dat het verbruik van zakjes aan de bonbonbar heel veel lager ligt dan voor losse groenten en fruit. In ons duurzaamheidsbeleid kiezen we eerst voor de terreinen waar we veel milieuwinst kunnen halen. Maar sowieso gaat dit stap voor stap.
Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap
Met 150 miljoen plastic zakjes minder per jaar dragen we allemaal bij aan een beter milieu, stap voor stap.