Gourmet: recepten, inspiratie en tips
Hete pannetjes, kleine bijgerechtjes, véél sausjes en vooral bakken plezier. Dat zijn de ingrediënten voor een gezellig avondje gourmet. Maar wat zet je op je boodschappenlijstje? Welke bijgerechtjes mogen zeker niet ontbreken? We zetten het voor jou op een rijtje.
Wat is gourmet?
Bij gourmetten gebruik je verschillende soorten vlees, vis en groenten aangevuld met sauzen en (stok)brood. Je zet een bakplaat, grill of gourmettoestel op tafel en iedereen bakt zijn eigen gerechtje. Waarom het zo’n hit is bij ons tijdens de feestdagen? Iedereen lust het, de kinderen vinden het leuk en niemand hoeft lang in de keuken te staan. Nog zo gemakkelijk!
Gourmet komt van het Franse woord ‘gourmand’ (= grote eter). Maar de trend komt eigenlijk uit Azië waar het de gewoonte is om in groep je eigen gerechten te maken in kleine pannetjes.
Wat heb je nodig bij gourmet?
Omdat je voor gourmetten wel wat producten nodig hebt (vlees, vis, groenten, sauzen …), is een boodschappenlijstje handig. Met ons handig overzichtje is je lijstje in 1-2-3 klaar.
Hoeveel gourmetvlees of -vis per persoon?
Voor volwassenen reken je best 300 tot 400 g per persoon. Dat zijn ongeveer 10 stukjes vlees, vis of vleesvervanger. Zorg je voor extra bijgerechten, dan is 7 stukjes per persoon wel voldoende. Kinderen eten iets minder, 250 à 300 g of 6 à 7 stukjes.
Gourmet met vlees
Ontdek hier onze gourmetrecepten met vlees.
Gourmet met vis
Meer fan van vis? Met onze gourmetrecepten met vis kan je lekker uitpakken.
Vegetarische gourmet of gourmet met kaas
Liever geen vlees? Er zijn alternatieven genoeg. Ontdek hier onze vegetarische gourmetrecepten.
De lekkerste gourmet bijgerechten
Het hoeft niet altijd stokbrood of een slaatje te zijn. Verras je vrienden en familie met deze eenvoudige maar lekkere bijgerechten.
Welke wijn past bij gourmet?
Een te lichte wijn kan niet op tegen de veelheid aan smaken in de gourmetpannetjes. Een te zware wijn met veel tannines kan dan weer overheersen. Kies dus bij gourmet een fruitige, ronde rode wijn met niet meer dan 14 % alcohol. En … die hoeft helemaal niet duur te zijn 😉
Hoe gourmetgeur voorkomen?
- Azijn neutraliseert andere geuren. Zet voor of tijdens het gourmetten een pan met azijn op het fornuis en breng het zachtjes aan de kook
- Citroen of kaneel: breng een pannetje met water en citroenschijfjes en/of kaneelstokjes aan de kook. Zet op een warmhoudplaat op tafel.
- Ventilatie: zet tijdens het bakken een raampje open of zet je dampkap aan. Is het wat koud buiten? Zet het raam eerst op een kier. Geur blijft hangen in stof, schuif je gordijnen zoveel mogelijk opzij.
4 tips om gourmetgeur te verwijderen
- Koffiebonen neutraliseren geurtjes. Laat wat koffie op een laag pitje verdampen.
- Ook azijn werkt neutraliserend. Zet wat glaasjes pure azijn in de kamer.
- Zet potjes natriumbicarbonaat op tafel om de geurtjes te absorberen.
- Maskeer de geur met dingen die wel lekker ruiken: geurkaarsen, versgebakken koekjes, luchtverfrisser ...