Asperges koken: tips voor het klaarmaken van asperges
De lente is weer in het land! De vogeltjes fluiten, de natuur komt in bloei en … de eerste asperges steken hun kopjes boven de grond. Deze ware seizoensgroente en delicatesse is niet alleen lekker, maar ook evenwichtig!
Asperges klaarmaken
Hoe schil je asperges?
Witte asperges: snij de houtachtige uiteindes af (± 1,5 cm) en leg de asperges 30 minuten in koud water. Zo kunnen ze zich vol water zuigen en zijn ze makkelijker te schillen. Schil met een dunschiller van de top naar de voet. Het kopje laat je ongeschild.
Groene en paarse asperges hoef je niet te schillen. Hebben ze dikke stengels? Snij dan ook ± 1,5 cm van de onderkant af en schil vanaf het midden.
Tip: gebruik de schil
Gooi de schillen van je asperges niet weg. Samen met de uiteindes vormen ze de ideale basis voor soepen en sauzen.
Asperges koken
- Zorg ervoor dat de asperges allemaal even lang zijn. Bind ze samen met keukentouw.
- Kook in lichtgezouten water. De kopjes moeten net boven water staan.
- Zet het vuur iets zachter en kook (afhankelijk van de dikte) 10 à 15 minuten verder.
- Liever vastere asperges? Kook ze iets korter dan 10 minuten, haal van het vuur en laat ze nog ± 10 minuten nagaren in het warme water.
Hoe weet je of asperges gaar zijn?
- De asperges zien er glazig uit. Ondoorzichtige, witte asperges zijn nog te hard om op te eten.
- Laat een asperge balanceren op je vork. Als ze doorbuigt, is ze gaar.
- Doe de priktest: prik met een mesje in de onderkant van de asperge. Voel je zo goed als geen weerstand, dan is ze gaar.
Asperges roerbakken
Vooral de groene asperge leent zich uitstekend voor wokrecepten. Witte asperges kook en spoel je best even voor je ze roerbakt.
Asperge recepten
Toon meer receptenWanneer begint het aspergeseizoen?
Het seizoen start in maart. Dan vind je asperges uit serreteelt en uit teelt onder plastic kappen. Pas in de tweede helft van april komen de asperges uit volle grond op de markt. Mei en juni zijn echte topmaanden.
Hoe herken je verse asperges?
- Wrijf 2 asperges tegen elkaar. Als ze piepen, dan zijn ze vers.
- Knijp in de onderkant van de asperge. Ze is vers als er vocht uitkomt.
- Kijk of de kop mooi gesloten is, de vorm kaarsrecht en de kleur helder wit, groen of paars.
Asperges bewaren
Asperges kan je 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Witte asperges kan je ook 4 tot 6 maanden bewaren door ze geschild in te vriezen in een diepvrieszakje. Je hoeft ze niet eerst te ontdooien en kan ze meteen in een pan met kokend water leggen.
5 weetjes over asperges
- Nieuwe asperges kunnen tot 7 jaar op rij groeien.
- Asperges bestaan voor 94 % uit water en bevatten slechts 17 kcal per 100 g. Ze zijn rijk aan vezels en vitamine C.
- De afbraak van het zwavelhoudend asparaginezuur in asperges zorgt ervoor dat je plas onaangenaam ruikt. Niet iedereen kan de geur echter ruiken.
- De langste asperge ooit (3,11 meter) kan je bezichtigen in het Openluchtmuseum De Locht in Melderslo (Limburg, Nederland).
- Alle asperges zijn in het begin wit. Witte asperges groeien onder de grond (en blijven dus wit), groene asperges steken boven de aarde uit en krijgen hun mooie groene kleur dankzij het zonlicht.